Det saknas sjuksköterskor vid Kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, något som leder till längre operationsköer. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.
Umeå

Svårt hitta sköterskor till kirurgcentrum i Umeå

1:50 min

Bristen på sjuksköterskor gör att kirurgcentrum vid Norrlands Universtetssjukhus inte kan erbjuda ordinarie vårdplatser. I nuläget är det fortsatt sommarbemanning på kirurgcentrums vårdavdelningar som gäller och det i sin tur innebär längre operationsköer.

Anders Sylvan är landstingsdiriktör för Västerbottens läns landsting och bekräftar för P4 Västerbotten att vårdtagare får förvänta längre tider under en begränsad tid, det vill säga tills bemanning och rekrytering av sjuksköterskor är klar.

Under sommarmånaderna minskar antalet vårdplatser på kirurgcentrums vårdavdelningar och i nästa vecka var det tänkt att vårdplatserna skulle återgå till ordinarie antal men så blir inte fallet eftersom det saknas sjuksköterskor. Varför det är så svårt att rekrytera sjuksköterskor beror på flera olika faktorer, säger Anders Sylvan.

Bland annat handlar det om en bekymmersam utveckling i hela Sverige de senaste åren där man märkt att det blivit svårare att rekrytera.

– Det blev tydligt inför sommaren och utgångsläget nu i höst när många söker tjänstledighet för utbildning gör det ännu tydligare, säger Anders Sylvan.

Men Anders Sylvan tror inte att de akuta operationerna i Norrland kommer att känna av bristerna men naturligtvis är hela systemet beroende av att det fungerar.

Rykten som cirkulerat om att NUS inte vill betala marknadsanpassade löner och därför har svårt att rekrytera sjuksköterskor förnekar Anders Sylvan men medger att det är svårt att sätta löner när efterfrågan är stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista