1 av 2
Urklipp från Socialdemokraterna i Västerbottens hemsida
2 av 2
Doroteaupproret som nu lett fram till en stundande folkomröstning. Foto: SR.
Folkomröstningen

Röstar JA trots att partiet uppmanar till NEJ

"Vi måste lyssna på folket"
1:23 min

Om lite drygt två veckor är det dags för folkomröstning i Västerbotten gällande hälso- och sjukvården i länet. Medlemmar i Södra Lapplands socialdemokrater i Åsele meddelar nu att de tänker stödja Doroteaupproret och rösta JA, medan Socialdemokraterna i Västerbotten på sin hemsida uppmanar till ett NEJ.

Ett uttalande som upprör Jerry Sellin, vice ordförande i Södra Lapplands Socialdemokrater i Åsele.

– Jag reagerade på skriften som var på Socialdemokraterna i Västerbottens hemsida. Att det står i klartext att de förodrar ett nej i folkomröstningen och det kan vi inte ställa upp på. Vi måste lyssna på folket. Vi politiker är satt att företräda folket och det är dem vi måste lyssna på.

Ja på socialdemokraternas hemsida går det alltså att läsa att partiet uppmanar till ett nej. Där hänvisas det till att länet måste hålla ihop och blicka framåt istället för att låsa in sig i gamla och dyra strukturer. Något som Jerry Sellin inte heller håller med om.

– I mina ögon sett är det ingen pengabesparing som landstinget har gjort.

Vad menar du att det är då?

– På sin höjd en plus-minus-noll-affär.

Även om Jerry Sellin hade sett att styrande politiker löst problemet sedan lång tid tillbaka tycker han inte att det är slöseri med pengar att nu genomföra folkomröstningen. Men att resultatet kommer leda till någon förändring tror han inte.

– Jag hoppas ju verkligen att det blir ett ja i folkomröstningen och ett stort valdeltagande eftersom Socialdemokraterna tyvärr vill att det ska vara minst 50 procent valdeltagande, och det är det ju inte ens i EU-valen. Så tyvärr tror jag inte det här kommer gå vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".