Arkivbild: Åke Sellström leder grupp av FN-inspektörer i Syrien. Foto: Helena Andersson/SR.
Syrien

Syrien: FN kräver att umebon Åke Sellström ska få besöka al-Ghuta-området

Nu ökar trycket på den syriska regeringen att låta FN:s inspektörer, ledda av umebon Åke Sellström, besöka platsen för onsdagens misstänkta kemvapenattack.

Om kemiska stridsmedel har använts i Syrien så är det ett brott mot mänskligheten som bör resultera i allvarliga konsekvenser för förövaren. Det sade FN-chefen Ban Ki-Moon vid ett besök i Sydkorea.

Ban har bett den syriska regeringen att omedelbart låta FN:s inspektörer, som redan finns i landet, besöka platsen för onsdagens misstänkta kemvapenattack.

Åke Sellström tidigare chef vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och FN-chefen för nedrustning Angela Kane anlände i Syrien för knappt en månad sedan just för att granska om kemiska vapen använts i den pågående konflikten.

Därför fanns de redan på plats i Damaskus när attacken i al-Ghuta-området, strax nordöst den syriska huvudstaden ägde rum.

TT/P4 Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista