Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Rönnbäcksgruvan

Regeringen: Inte slutet för Vapstens sameby

0:56 min

Om Rönnbäcksgruvan innebär slutet för renskötseln inom Vapstens sameby så skulle det strida mot grundlagen och mot folkrätten, något som regeringen är medveten om. Men regeringen anser att samebyn överdriver följderna av gruvdriften.

Brott mot folkrätten och grundlagen anser samer.

Samebyn har beskrivit hur renskötseln skulle drabbas och de vill också framföra problematiken muntligt men de fick de inte. Från markägarhåll är man också inne på områdets samiska och kulturella värden och att förstöra dem är ett brott mot folkrätten.

Regeringen har däremot gått på Länsstyrelsens bedömning som är att rennäringen kan fortsätta om kraftfulla skadebegränsade åtgärder vidtas, som man skriver. Regeringen tycker inte heller att de kulturella värdena skadas särskilt mycket.

Nickelfyndigheten värderas högre än störningen på rennäringen

Otvivelaktigt skulle en gruva ge större samhällsekonomiskt positiva effekter och större social välfärd än vad rennäringen gör idag, skriver regeringen. Dessutom räknar regeringen med att det ska gå att återställa området i framtiden så att renarna kan komma tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista