Göran Olofsson överingenjör på FOI Umeå. Foto: Lari Honkanen Sveriges Radio

Letade kemiska vapen i Irak

1:38 min

När världens blickar vänds mot Syrien efter uppgifter om att kemiska vapen ska ha använts där kommer också kompetensen som finns vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Umeå i fokus.

Sedan en månad tillbaka finns förre chefen Åke Sellström i Syrien för att undersöka uppgifterna.

En som vet hur det är att jobba under liknande omständigheter är Göran Olofsson, överingenjör på FOI i Umeå. I början på 90-talet letade han efter kemiska vapen i Irak.

– Man är väldigt fokuserad på det man ska göra. Det är det här jag håller på med och det här jag ska göra. Det här vapnet jag ska öppna och kolla, är det senapsgas i det här eller är det sarin, så är man så oerhört fokuserad på den uppgiften.

Tilliten till de experter som bedömde säkerheten på platserna som skulle undersökas var stor berättar Göran Olofsson.

Men även om både säkerhets- och det politiska läget i Syrien i dag skiljer sig åt jämfört med den i Irak i början på 90-talet så tror Göran Olofsson att Åke Sellström, som befinner sig på plats i Syrien, kommer att klara det bra.

– Han är ju ganska van med den här typen av situationer. Han gjorde samma saker ungefär, i slutet på nittiotalet också. Förhandlade med den regim som satt i Bagdad då och den är väl inte så hemskt olik den regim som sitter i Syrien idag, misstänker jag.

Går det att säga något om varför så många FOI-medarbetare här i Umeå får chansen att göra sådana här uppdrag för FN?

– För det första så den avdelning som är här sysslar just med den här typen av verksamhet. Vi har alltså en väldigt bra kompetens här, som är i klass med vad stormakterna håller sig med.

Om du själv skulle få frågan från FN, skulle du vilja åka ner till Syrien och hjälpa till?

– Det skulle jag mycket väl kunna tänka mig, men jag tror inte att vi får den frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista