Björnjakten

Björnhona och unge skjutna i Åsele

1:26 min

För första gången någonsin har en anmälan kommit in till länsstyrelsen i Västerbotten om att en björnhona och hennes unge skjutits tillsammans. Det är förbjudet att skjuta en hona med unge, men i morse hörde en jaktledare i Åsele av sig till länsstyrelsen och anmälde att det hänt. Länsstyrelsen har polisanmält händelsen.

På fredagsmorgonen rapporterade en jaktledare från Åsele kommun att en jägare i hans lag skjutit en björnhona, och först efter det att honan dödats upptäckte jägaren ungen. Då sköt han också björnungen.

- Enligt föreskrifterna för björnjakt i Västerbotten får man inte skjuta en hona med ungar, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen-

Länsstyrelsen har nu polisanmält det som hänt, och polisen ska utreda om ett jaktbrott har begåtts.

Att bedöma en björns kön är svårt innan den är skjuten, och det kan också vara svårt att se ungen, men enligt bestämmelserna ska jägaren "iaktta försiktighet" för att inte döda honor med ungar.

- Har man skjutit en hona och upptäcker ungen efteråt är det inte säkert att man ska döda ungen av djurskyddsskäl, säger Michael Schneider.

- Ungar kan så här års vara stora nog att klara sig.

Är inte det här då svårtolkade bestämmelser?

- Jo, och det är just därför vi anmäler till polisen som får utreda saken.

[Duration:1:27]

Michael Schneider, länsstyrelsen i Västerbotten, intervjuades av Ingrid Marklund

(Enligt bestämmelserna ska man försäkra sig om att att man inte skjuter en hona som har ungar, Nu är det nästan omöjligt för jägaren att se vilket kön björnen har innan den är skjuten, och det är inte säkert man ser ungen förrän det är för sent. Men jägaren ska ändå iakkta försiktigthet som det står. Sen är ju frågan vad man gör om man har skjutit mamman och ungen dyker upp efteråt - är det bäst att avliva ungen då?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista