1 av 3
Anitha Westerlund, Disa Lindberg och Urban Larsson från Doroteaupproret håller tummarna inför folkomröstningen. Foto: Anna Burén/SR.
2 av 3
Eva Söderström är en av de som varit med och ockuperat sjukstugan i Dorotea i över 500 dagar, Foto: Anna Burén/SR.
3 av 3
Doroteaupproret har ockuperat sjukstugan i över 500 dagar. Foto: Anna Burén/SR.
DOROTEA

Nu närmar sig folkomröstningen om vården i inlandet

Ockupationen har pågått över 500 dagar
1:40 min

Idag börjar förtidsröstningen till folkomröstningen i landstinget och det gäller vårdplatserna på sjukstugan i Dorotea och ambulansen i Åsele. Eva Söderström är en av de som varit med och drivit igenom folkomröstningen.
– Tänk om vi vann, tänk om vi vann. Då tror jag vi dansar på gatorna, säger Eva Söderström.

Eva Söderström har själv jobbat i många år som distriktsköterska på sjukstugan. Nu är hon 83 år och hör till dom som ockuperat sjukstugan i över 500 dagar i protest mot att landstinget lade ner vårdavdelningen här.

För de styrande i landstinget handlar det om att spara pengar. De fyra vårdplatserna på sjukstugan kostade landstinget över 6 miljoner kronor per år. Nu har man en betydligt billigare lösning på gång. Landstinget har skrivit avtal med Dorotea kommun om två vårdplatser på äldreboendet i Dorotea och dom öppnar nästa vecka.

På det här sättet sparar Landstinget över 4 miljoner kronor per år. Det är sådana samarbeten som Landstingsrådet och Socialdemokraten Peter Olofsson vill se mer av i framtiden.
– Låt oss flytta ihop våra verksamheter, låt oss lägga kraften på det istället för att diskutera att vi ska göra allt som det var en gång i tiden, för dit kommer vi aldrig, säger Peter Olofsson.

Han säger också att de har varit tydliga i sin beställning med att det ska vara samma vårdnivå på de här vårdplatserna som på sjukstugan.

Men Eva Söderström i Dorotea hoppas för ett ja i folkomröstningen och att vårdavdelningen på sjukstugan öppnar igen.
– Jag hoppas och tror och ber att vi ska få det som förut, säger Eva Söderström.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".