Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström håller presskonferens om Arbetsförmedlingens ledningskris. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Sverige

Arbetsförmedlingens generaldirektör får gå

Just nu pågår en presskonferens på arbetsmarknadsdepartementet. Minister Hillevi Engström har kallat till den efter turerna kring Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.
– Situationen är ohållbar, säger hon och meddelar att Bermudez-Svankvists uppdrag avslutas med omedbar verkan.

I fredags förklarade myndighetens styrelse att den inte längre har förtroende för Bermudez-Svankvist.

Beslutet att generaldirektören får lämna myndigheten har inte avgjorts av uppgifterna om höga mobilräkningar. Det handlar om en samlad bedömning, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Tillförordnad generaldirektör för Arbetsförmedlingen blir biträdande generaldirektören Clas Olsson.

– Det har varit fantastiska år att leda Arbetsförmedlingen. Myndigheten har genomgått stora förändringar under mina drygt fem år. Jag har med stolthet burit mitt uppdrag och fullföljt uppdragsgivarens utbudsstimulerande reformpolitik, säger Angeles Bermudez-Svankvist i en kommentar.

Angeles Bermudez-Svankvist hade ett år kvar på sitt förordnande, och kommer att arbeta på regeringskansliet.

– Det var ett både väntat och nödvändigt besked från regeringen. Nu är det viktigt att en ny generaldirektör återställer förtroendet för Arbetsförmedlingen hos allmänheten och de anställda, säger Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST i en kommentar till beskedet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".