1 av 3
Räddningschef Jan Fransson och Bolidens områdeschef Nicklas Frank. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
2 av 3
Ambulanshelikoptern står beredd vid Kristinebergsgruvan. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
3 av 3
Kristinebergsgruvan. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Kristineberg

Alla 22 gruvarbetare i Kristinebergsgruvan räddade

2:07 min

Det var stor dramatik vid Kristinebergsgruvan under söndagseftermiddagen efter att en brand stängt in 22 gruvarbetare. Under flera timmar hade man ingen kontakt med tre av de instängda men lättnaden blev stor när alla återfanns vid liv.

Kompressor orsakade branden.

Det var en dieseldriven kompressor som fattade eld på 1100 meters djup och när brandlarmet går i gruvan så beger sig de som är nere där till räddningskammare. Ungefär som containrar där det finns frisk luft, vatten och vad man behöver för att klara sig under ganska lång tid. Men man hade ingen kontakt med de tre av arbetarna som hade befunnit sig närmast branden. Lättnaden blev stor hos oroliga människor som samlats utan för grindarna när räddningschefen Jan Fransson kom och berättade att alla var vid liv.

Gruvarbetarna får prata igenom händelserna och en del läkarundersöks.

När alla var hittade och röken ventilerats ut kunde man börja köra upp folk ur gruvan och kontrollera eventuella rökskador. Man samlades också för att prata igenom det som hänt och även om det ser ut som om Bolidens brandberedskap fungerat bra säger områdeschefen vid Kristinebergsgruvan Nicklas Frank att man ska se över rutinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista