Familjen Stade i Umeå: pappa Amon med Juni i knät och mamma Jenny med Ester. Foto: Filippa Armstrong/SR.
Publiktips

Förskolebarn saknar sin lekplats när Bostaden bygger om

Förskolebarn saknar sin lekplats
2:25 min

15 småbarn mellan ett och fyra år vid förskolan Laxen i Umeå kan inte längre cykla eller leka utomhus på innergården eftersom staketet runt lekplatsen tagits bort. Detta har skapat reaktioner hos föräldrar och förskolepersonal.
– Man kan inte ha tre eller två i personalen som ska hålla reda på 15 småbarn som springer omkring utan grindar, det går inte, säger Jenny Stade som är mamma till tvillingflickorna Juni och Ester som är tre år och går på förskolan.

Just nu bygger det kommunala bostadsbolaget i Umeå om en innergård i ett bostadsområdet på Östra Strandgatan, vilket innebär att den tidigare inhägnade lekplatsen försvunnit.

En lekplats som till största del nyttjats av småbarnen på förskolan Laxen som hyr en lokal i området. Nu hänvisas barnen till en utelekyta på ca 14x 5 meter.

Personalen vid förskolan Laxen upplever att förändringarna skapar en del problem i deras arbete.

– Vi blir som djur i bor, säger en i personalen.

Ida Westin, ansvarig projektledare för innergården besvarar kritiken med att säga att de förändringar som görs är för att gården ska bli trevligare och mer tillgänglig.

– Det har kommit klagomål om att gården inte är till för alla och vi har kommit fram till att det här var den bästa lösningen.

– Förskolan har de ytor som de hyr och det kommer fortfarande att finnas möjlighet till lek ute på de allmänna ytorna, säger Ida Westin.

Vi knackade på hos förskolans grannar för att se hur många av de andra hyresgästerna störts av den tidigare inhägnade lekplatsen eller de förskolebarn som nyttjat den. I den trappuppgång vi besökte var bara en person hemma och den personen hade inga som helst problem med att förskolebarnen hade sin plats på gården.

Jenny Stade förstår Bostadens resonemang men håller inte med.

– Det är självklart att alla barn ska kunna vara där att leka, men att en liten del fortfarande kan vara inhängnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".