Birgitta Nordvall, kristdemokrat, Olle Edblom, centerpartist, Nicklas Sandström, moderat, Marianne Nordmark, folkpartist. Foto: Anders Wikström/Sveriges Radio.
Folkomröstningen

Alliansen för JA även om NEJ vinner

Allianspartierna i landstinget vill satsa 75 miljoner kronor på akutvård, sjukhusplatser och primärvård i hela länet. Ambulans i Åsele och akutvårdplatser i Dorotea ingår i paketet.

- Blir det ett ja i folkomröstningen har vi vårt åtgärdspaket klart, men vi kommer att arbeta för det här oavsett resultat i folkomröstningen, meddelade alliansens företrädare vid en presskonferens på måndagen.

Den 8 september får alla röstberättigade chans att säga JA eller NEJ till om landstinget ska ta fram ett nytt åtgärdspaket för vården i hela länet. Idag presenterade de fyra allianspartierna i landstinget SITT paket - och det är satsningar som de vill genomföra även om Nej-sidan skulle vinna omröstningen.

- De allra viktigaste frågorna är ambulans i Åsele, akutvårdplatser i Sorsele och Dorotea - och en satsning på primärvården, säger Birgitta Nordvall, gruppledare för Kristdemokraterna i landstinget.

Det var ju den indragna ambulansen i Åsele och de stängde akutvårdsplatserna i Dorotea som blev den tändande gnistan till protesterna som till slut ledde fram till beslutet om den första folkomröstningen någonsin inom landstingspolitiken.

Det åtgärdspaket som den borgerliga alliansen redan har klart innehåller tre delar: Akutvård i hela länet, fler sjukhusplatser och en satsning på primärvården. Sammanlagt skulle det kosta ungefär 75 miljoner kronor per år, och där är ambulansen i Åsele och de fyra vårdplatserna i Dorotea bara en liten del. De stora pengarna går till sastningen på utbyggd primärvård runt om i länet och till fler vårdplater på sjukhusen.

Pengarna kan tas från bland annat administrationen, eftersom Västerbottens landsting har högre administrationskostnader än andra landsting, menar alliansen.

- Vi räknar också med att en bättre vård ska bli en besparing på uppskattningsvid 25 miljoner kronor mindre i kostander för vårdskador, säger Birgittta Nordvall.

Alliansens åtgärdspaket är inte särskilt framtaget för folkomröstningen, utan det har samma innehåll som deras förslag till budget för 2013. Det betyder att de fyra borgerliga partierna i landstinget kommer att fortsätta att jobba för satsningen även om det skulle bli ett nej i folkomröstningen.

- Det är ju ett val redan 2014 och vi kommer självklart att fortsätta att jobba för en bra vård i hela länet, även om det inte skulle bli ett tydligt ja i folkomröstningen, säger Birgitta Nordvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista