Umeå

25-årig tvist om förskoleritningar i rätten idag

Umeå kommun stäms för upphovrättsintrång
1:17 min

Idag hålls huvudförhandligar i målet där idékonsulten Urban Bengtsson stämmer Umeå kommun för brott mot upphovsrätten. Och det är en lång och utdragen historia som nu hamnat i Umeå Tingsrätt där det hela handlar om en ritning på en förskola.

För 25 år sedan skapade Urban Bengtsson sin dagismodell kallad UBBI och som det handlar om upphovrätt för. 2009 publicerade Umeå kommun olika ritningsförslag och Urban Bengtsson hävdar att hans modell fanns med utan hans varumärke, inget om att det var han som ägde den.

– Jag vill ha ersättning och skadelidande för att man gjort ett intrång i min upphovsrätt och inte kontaktat mig. Och när man nu nekar så skadar det mig fortsättningsvis också.

Umeå kommun håller fast vid att ritningen till en förskola inte är Urban Bengtssons och därför skall han inte ha någon ersättning.

– Det är en lite märklig situation att jag ska stå och förklara självklarheter, men det är bra att efter alla dessa år får en dialog med kommunen indirekt via opartiska bedömare.

Senast om tre veckor skall Umeå tingsrätt meddela dom i målet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".