AB Bostaden. Foto Maxime Jonsson/SR.
Umeå

Ingen utförsäljning av AB Bostaden

Det blir ingen utförsäljning av AB bostadens lägenhetsbestånd i Umeå. Med röstsiffrorna 38-26 avslogs en motion från de borgerliga partiernaom att sälja en tredjedel av Bostadens fastighetsbestånd.

 Syftet skulle vara att använda pengarna till nyproduktion och renovering. Ett av argumenten mot försäljning som användes var Stockholm stad som sålt ut bostäder.

– Inte har det byggts några bostäder för det. Jag tror inte på den modellen som föreslås. Dessutom ligger Umeå ändå ganska bra till i landet när det gäller bostadsproduktion, det säger kommunalrådet Lennart Holmlund (S) i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M) beskrev i fullmäktige bostadsbristen som ”Umeås akilleshäl”. Han hänvisade till en debattartikel av Bostadens vd Ann-Sofi Tapani, som angett fyra alternativ för finansiering av nya bostäder.
–- Hon skrev att man måste välja mellan höjda hyror, ökad upplåning, försäljning av fastigheter eller att kommunen går in med mer kapital, sade Anders Ågren.

Bostadens direktiv Anders Sellström och Veronica Kerr (KD) påpekade att Bostaden i sina direktiv har möjlighet att sälja fastigheter. De undrade om motståndarna till motionen skulle stoppa ett eventuellt förslag om försäljning, om det togs upp i Bostadens styrelse. På frågan från Alliansen om vad alternativet är för att få i gång byggandet, svarade Nasser Mosleh (MP) att hans parti förordar en ökad upplåning.

Omvandling till bostadsrätter Tamara Spiric (V) yrkade på avslag av motionen. Hon menade att privata fastighetsägare inte skulle vara intresserade av att köpa nyproducerat vid en försäljning:

- Det är givetvis det äldre beståndet som är mest attraktivt. Kruxet är att det ger bra avkastning till Bostaden. Och vad säger att privata köpare inte omvandlar hyresrätterna till bostadsrätter.

Dellösning Mattias Larsson (C) tog upp kritiken mot att Bostaden måste sälja fyra lägenheter för att kunna bygga en ny:

– Lek med tanken att de säljer 400 lägenheter, då har man råd att bygga 100. Det löser inte allt, utan det är en liten lösning till ett stort problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista