Gott om bär - men de bilar som bärplockarna hänvisas till är inte alltid lagliga. Foto: Ingrid Marklund/SR
Bärplockarbilarna

Hälften av bärplockarbilarna får inte köras

1:42 min

Nästan hälften av bärföretagarnas bilar är inte i körbart skick. P4 Västerbotten har kollat fordonsparken hos fem bärföretag i länet, och enligt bilregistret är en stor del antingen avställda eller belagda med körförbud. Och polisen i länet har i sommar hittat flera olagliga bärplockarbilar ute på vägarna.

– Vi har fått in tips om bilar som är belagda med körförbud. De är inte skattade och inte försäkrade, och det är naturligtvis väldigt olyckligt, säger Ingemar Bålhammar, trafikpolis i Lycksele, om det bärföretag som i juli i år körde med förbjudna bilar.

Fem av de företag P4 Västerbotten har tittat på har tillsammans 242 fordon och 117 av dem är antingen avställda eller har körförbud, alltså nästan hälten får inte köras på vägarna. Tre andra företag har däremot de flesta av sina fordon godkända.

Flera företagare som vi har pratat med har en rimlig förklaring till att så många som hälften av fordonen inte kan användas i trafik- deras bilar är av äldre modeller och de behöver helt enkelt ett reservdelslager.

– Vi vill kunna erbjuda snabb service till plockarna, och då har vi ett lager som består av begagnade delar, säger Oscar Yasini som hyr ut bilar till bärplockare i Fredrika.

Men även om många av de körodugliga bilarna bara står uppställda så händer det bevisligen att sådana bilar körs av bärplockare. Patrik Gustafsson, polis i Storuman, berättar att man i sommar har stoppat flera bärplockarbilar och bötfällt det företag som äger dem.

Parken i Vindeln AB hyr ut bilar med körförbud som har använts av bärplockare i Hällnäs och i Lesjöfors i Värmland - även de senaste dagarna.

Sören Eriksson är yrkeschaufför från Arvidsjaur och kör mycket på inlandsvägarna. Och han ser många rishögar:

– Man möter det ena skräckexemplaret värre än det andra, berättar han. De hör hemma på skroten helt enkelt. De är aboslut en trafikfara.

Sören Eriksson har ibland fått stanna för att hjälpa bärplockare som blivit stående efter vägarna:

– Då har man ju sett hur det har rostat fast hjulbular och bromsar och allting. Det är skrämmande att de får köra på vägarna med de här bilarna. Det som är räddningen är att thailändarna ofta kör väldigt försiktigt.

– Då man ser att de har problem försöker man ju hjälpa dem så gott man kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista