Rune Lundberg räddade sitt liv inne i brandröken. Foto:Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Kristinebergsgruvan

Rune vill öka gruvsäkerheten

Viktigast att behålla lugnet
1:33 min

Gruvarbetaren Rune Lundberg skulle inte ha överlevt branden i Kristinebergsgruvan i söndags. Men han kom själv på sin räddning genom att göra sin egen skyddskammare i hytten på sitt borraggregat. Nu hoppas Rune att gruvindustrin ska ta till sig hans erfarenheter och öka säkerheten.

Erfarenhet viktigt vid gruvbrand

Det var tur att det var jag, som jobbat under jord sen 1980, säger Rune Lundberg. En nybörjare hade bara sprungit mot skyddskammaren. Men den låg på andra sidan branden, för långt bort och då hade man förirrat sig och dött i röken. Rune vände om och försökte behålla lugnet.

Runes nödlösning att stänga in sig i hytten blev hans räddning

Ingen har trott att hytten på ett borraggregat kan fungera som skyddskammare, säger RuneLundberg. Eftersom hans aggregat var nytt höll det tätt och det skulle gått att få in nytt syre med maskinens air-condition. När han förstod att hytten höll röken borta och att han inte skulle kvävas blev han lugn. Det kan vara ganska enkla saker som räddar liv, tror Rune. T ex kan bred maskeringstape täta och som nödlösning rädda en instängd gruvarbetare i en fordonshytt, föreslår Rune Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".