Willy Pettersson har överklagat Kronofogdens beslut om att inte lämna ekonomiskt utrymme så han kan betala sin tandläkarräkning Foto Filippa Armstrong SR P4 Västerbotten
Umeå

Överklagar för rätten till friska tänder

Willy VS Kronofogden
1:26 min

Willy Pettersson i Umeå har överklagat Kronofogdens beslut om att inte lämna ekonomiskt utrymme för tandvård. Eftersom han har en skuld hos Kronofogden lever han på existens minimum.

– Beslutet strider mot vad som står i Socialtjänstlagen, säger Willy Pettersson.

Willy Pettersson tycker att han var tvungen att överklaga för att ifrågasätta Kronofogdens beslut om att inte ta hänsyn till att han hade en tandläkarräkning som skulle betalas när de utmäter hans lön.

Enligt Willy Pettersson sa Kronofogden att han först skulle ha lämnat ett kostnadsförslag till dem att ta hänsyn till och bedöma utifrån och inte, som han gjorde, komma med den färdiga räkningen.

Nu har även Willy Petterssons tandläkarräkning gått till Kronofogden för indrivning.

Uppdatering: Enligt Kronofogdemyndigheten måste ansökan lämnas in i förväg och godkännas av kronofogdemyndigheten.

– Man kan inte komma med räkningen i efterskott, annat än om det handlar om akuta tandvårdsbehandlingar, berättar Maria Fredriksson, kronofogde för P4 Västerbotten.

Uppdatering: I Västerbotten finns en satsning för att hjälpa människor med tänderna. Folktandvården i Västerbotten har sedan många år ett samarbete med Umeå kommun och organisationen Öppen Gemenskap som går ut på att ge tandvård till människor som är hemlösa eller socialt utsatta. Det berättar Per Tidehag som är chef för Folktandvården i Västerbotten. (hör hela Folktandvårdschefen)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".