Arkivbild. Bibliotekarierna Annika Edlund och Jenny Berggren på Grubbebiblioteket med Brobyggarna. Foto: Anna Burén/Sveriges Radio.
Umeå

Alla barn borde få höra tusen sagor

Alla barn borde få höra 1 000 sagor innan de lär sig läsa själva. Det tycker personalen på Grubbebilioteket i Umeå som därför startar en boklåningskampanj. "Ge ditt barn ett biblioteksbesök i veckan" startar i september och avslutas i april.

Varje gång föräldrar eller annan vuxen besöker Grubbebiblioteket och lånar böcker med sina barn så får man en lott.

Varje månad lottas det ut böcker och på Världsbokdagen den 23 april lottas en läsplatta ut.

Bakgrunden är att högläsningen i hemmen har minskat drastiskt. Det finns nya undersökningar* som visar att bara 35 % av Sveriges föräldrar läser dagligen för sina barn. Det är en halvering på bara några år.

Samtidigt som högläsningen minskat, har barns läsförståelse försämrats. Var femte niondeklassare har svårt med läsförståelsen.

Det finns all anledning att läsa böcker tillsammans med sina barn skriver Grubbebiblioteket i ett pressmeddelande och avslutar med att det allra bästa med högläsningen är möjligheten att komma nära och dela en upplevelse.

Läser man tre sagor eller berättelser om dagen har man läst tusen på ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista