Umeå

Övergrepp i omsorgen kan ha fortgått i månader

Nu måste socialtjänsten i Umeå skärpa sina rutiner sedan en person beroende av personlig assistans under månader kan ha utsatts för övergrepp av en anställd assistent. Det brister i kunskaper och rutiner kring rapporteringsskyldighen kring allvarliga missförhållanden, konstaterar Inspektionen för vård och omsorg.

Det var sommaren 2012 som en anhörig berättade om misstankarna om övergreppen för en enhetschef, och att brukaren heller inte fått föreskriven medicin. Misstankarna hade funnits en längre tid, men den anhörige ville inte anmäla eftersom det funnits en beroendesituation till den aktuella personen.

Några dagar senare fick den utpekade assistenten vid ett möte med cheferna höra om misstankarna, och nekade till anklagelserna. Personen fick också veta att anställningen avslutades.

Den anhörige är också själv anställd som personlig assistent, och här därmed en skyldighet att rapportera missförhållanden. Först under hösten och vintern rullar det igång med Lex Sarahanmälan, polisanmälan och utredning.

Det visade sig att någon kontroll mot polisens belastningsregister hade inte gjorts vid anställningen av den personliga assistenten utan först när den anhöriges misstankar blev kända.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ser allvarligt på att missförhållandet kunde fortgå utan att åtgärder vidtogs för att skydda den enskilde.

Kommunen har utbildat personal om bland annat rapporteringsskyldigheten enligt Lex Sarah, de har fått dator och utbildning att dokumentera omsorgen. I fortsättningen ska också en kontroll mot belastnings- och misstankeregister göras när man anställer någon som ska arbeta hos minderåriga.

I det aktuella fallet gjordes den kontrollen inte förrän den anhörige berättade om sina misstankar.

IVO tycker att de förändringar som gjorts inte räcker, utan socialtjänsten behöver göra mer för att leva upp till kraven i Lex Sarah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista