Kammaråklagare Anders Norberg, Foto: Anna Burén/SR.
Mordet på Umeå centralstation

21-åringen har gjort "vissa medgivanden" – men fortsätter neka till mord

1:34 min

Den 21-årige man som är misstänkt för mordet på den unga kvinnan på centralen i Umeå i juli fortsätter att neka till mordanklagelserna. Men han har gjort vissa medgivanden om inblandning i händelsen. Idag häktades han en månad till eftersom åklagaren ännu inte är redo att väcka åtal.

– Han har gjort vissa medgivanden i förhör och även som han presenterade nu, säger kammaråklagare Anders Norberg. 

Vad då för slags medgivanden? 

– Det går vi inte in på nu, det kommer så småningom. 

Han säger fortfarande att han inte är skyldig till mordet?

– Om jag säger så här: Han bestrider själva ansvaret för gärningen mord. 

21-åringen omhäktades på fredagen, alltjämt på sannolika skäl misstänkt för mordet den 20 juli.

Vad är orsaken till att åtalet dröjer?

– Det är en omfattande utredning och det återstår en hel del teknisk utredning och också en del förhör, säger Anders Norberg.

Vi journalister får sitta med en kort stund under häktningsförhandlingarna i sal 6 i Tingsrätten i Umeå på fredagsmorgonen. Det är glasväggar mellan oss på åskådarläktaren och själva rättegångssalen.

Den misstänkte 21-åringen kommer in tillsammans med sin advokat. Han har kriminalvårdens gröna kläder och verkar lugn. Tittar upp och möter blickar.

Han fortsätter bestrida ansvar för mordet men protesterar inte mot att sitta häktad i fyra veckor till. Så stängs dörrarna och vi får vänta utanför.

Efteråt vill Advokat Petter Mörk inte lämna några kommentarer. Kammaråklagare Anders Norberg säger att 21-åringen har gjort en del medgivanden. Åtal ska vara väckt senast 27 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista