Här borde stått en fem meter hög ungskog. Foto: Örjan Holmberg
Skogsbruk

Även privata skogsägare tycker älgskadorna är för stora

1:30 min

Även privata skogsägare drabbas hårt av älgbetesskadorna. Hittills är det mest skogsbolagen som varnat för skadorna men betesskadorna påverkar tallskogar oavsett ägare. Johan Wilhelmsson, skogsägare utanför Lycksele är bekymrad.

Skadorna uppstår vintertid

Johan Wilhelmsson berättar att han har 4 - 8 älgar på ett område på drygt 30 hektar varje vinter. Han är en engagerad skogsägare och det känns inte bra att se hur tallplanteringarna betas ned varje år.

En känslig fråga för privata skogsägare

Älgen berör oss alla och även jag tycker älgkött är gott, säger Johan Wilhelmsson. Och det är kanske inte det närmaste jaktlaget som kan göra något. Just de älgar som förstör skogen i Tallträsk på vintern vandrar och befinner sig troligen långt därifrån under jakten.

Svårt att minska skador med röjning

Johan Wilhelmsson har försökt sköta skogen så att skadorna minskar men det är svårt. Jag har rådfrågat många och testat både att röja och att låta bli men skadorna kommer oavsett vad man gör, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista