Älgjägare på ett pass. Foto: Lars Pehrsson/Scanpix
Lycksele

Orättvis tilldelning av älgar i Lycksele

Det ska inte vara såhär
2:05 min

Årets älgjakt är orättvis. De jägare som gått in i den nya älgförvaltningen har fått fler älgar att skjuta än de som är kvar i den gamla organisationen. Calle Franklin i Lycksele jaktvårdskrets tycker det är olyckligt.

Risk för osämja

– Om grannlaget har fått 4 älgar mer trots att man har liknande areal och förutsättningar är det inte bra, säger Calle Franklin som är ordförande i Lycksele jaktvårdskrets. Trots allt mäts ju jakten i antal tillfällen att fälla en älg.

– Jag hoppas att Länsstyrelsen rättar till det här till nästa år, säger han.

Jaktvårdskretsen har gjort noggranna jämförelser

I Lycksele har jaktvårdskretsen räknat på hela kommunen och funnit att de som är med i de nya älgskötselområdena fått fler älgar per hektar jaktmark än de som står utanför. Största skillnaden (53 %) finns i Zon 8 som omfattar 13 områden söder om Lycksele, upp mot Stöttingfjället. Sex av dem är medlemmar i älgskötselområdet och har fått en älg per 319 hektar.

För de som står utanför krävs 489 hektar för att få en älg i tilldelning. I många av de andra zonerna ligger skillnaden mellan 20 och 30 %. Calle Franklin misstänker att det är skogsbolagens inflytande i älgskötselområdena som ligger bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".