Den nedlagda skolan i Adak
Adak

Byaföreningen i Adak vill köpa skolan

1:25 min

Efter många turer så verkar det nu som att Adakborna ska få köpa den nedlagda skolan i Adak. Enligt ett kommunalt beslut från i våras så ska delar av skolan rivas men nu finns ett förslag om att upphäva rivningsbeslutet och sälja hela skolfastigheten till Adakbygdens byalag för 2 kronor.

– Det här är den sista livsnerven som finns kvar i Adak. Ska vi kunna överleva så måste vi ha den där för att kunna utveckla något, hyra ut, ta hit bärplockare, folk från gruvindustrin eller testbilsförare, säger Leif Bergström som är ordförande för Adaksbygdens Byalag.
– Och skolan behövs också som samlingspunkt för byborna.

Det är Malå kommun som äger skolfastigheten i Adak och den kommunala verksamhet som finns kvar är förskola och fritids.
Den äldsta skolbyggnaden av trä står tom och det finns ett kommunalt beslut på att riva den delen av skolan.
– För att dom inte skulle riva den del som går att hyra ut så är vi tvungna att köpa alltihop, säger Leif Bergström.

Det finns ett gammalt kommunalt beslut om att byta skolans värmesystem för att sänka driftskostnaden och det måste genomföras för att det ska bli en affär.

Föreningen räknar med att förskola och fritids blir kvar i lokalerna och i sommar är det andra året som delar av skolan har hyrts ut till ett bärföretag.
– I slutändan vill vi ju hyra ut alltihop på årsbasis, och har vi en köpesumma på 2 kronor så borde vi ju ha råd att inte vara så dyr på hyran så att någon vill hyra, säger Leif Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista