Vindelfjällen Foto: Örjan Holmberg/SR
Svenska pärlor

Vindelälven och Vindelfjällen har prisats

Vindelfjällen och Vindelälven har utsetts till en av landets Svenska pärlor. Det är världsnaturfonden WWF som under sommaren bett allmänheten föreslå sina favoritplatser i naturen. Sedan har en jury utsett 21 vinnare, en för varje län.

Vinnare i Västerbotten blev alltså Vindelfjällen med Vindelälven.

I sin bedömning har juryn bland annat utgått från ett områdes höga bevarandevärde, betydelse för naturupplevelser och behovet av skydd. Vindelfjällen är Sveriges största naturreservat.

Enligt Håkan Wirtén generalsekreterare på WWF är målet med Svenska Pärlor att öka arealen och kvalitén av skyddade land- och vattenområden i Sverige.

– Det stora engagemanget hos allmänheten hjälper oss i vårt arbete att engagera politiker och beslutsfattare för att stärka naturvården och leva upp till våra internationella åtaganden om utökat skydd av vår natur och inte som nu - dra in på resurserna till naturvård, säger Håkan Wirtén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista