Skadorna växer in i stammen och blir svåra att se. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Skogsbruk

Älgbetesskador hotar jobb

"Det finns skogar som vi normalt kunnat gallra nu"
1:40 min

Älgarnas skador på tallskogen kan hota jobb i inlandet. Skogsbolaget Holmen märker redan att det finns för få träd kvar där en oskadad skog hade gett arbete.
– Det kan leda till att anställda förlorar jobb, säger Michael Karlsson distriktschef i Lycksele på Holmen Skog.

Hela kedjan av jobb påverkas

– Även om man inte äger skog är det många som påverkas av den minskade produktionen som blir följden av att älgbetet hämmar tallskogens tillväxt, säger Michael Karlsson distriktschef på Holmen Skog i Lycksele.

Det är maskinförare, åkare, de som jobbar i förädlingsindustrin och tjänstemän på olika nivåer. Trots att skogen inte slutavverkas på hundra år påverkar ungskogens minskade tillväxt dagens avverkningar.

– Vi kan inte ta ut mer råvara ur skogen än den årliga tillväxten tillåter, säger Michael Karlsson.

Skadornas omfattning blir allt tydligare

Skogsbruket har flyttat fram sina positioner i debatten om älgbetesskadorna medan man bland jägare tycker att det är ganska lagom med älg nu. Och det är lätt att bli kluven i frågan om man som många som jobbar med skog också är älgjägare själv.

– Men följderna av att älgar skadar tallskog har blivit tydliga nu, säger Michael Karlsson.

– Vi har så pass mycket skog som skulle kunna gallras men som det inte blir någon gallring då vi har haft kraftig betestryck under läng tid. Fort är det ett maskinlag färre, säger Michael Karlsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".