Debatt i P4 Västerbotten Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
Västerbotten

Ja eller nej? – hör debatten inför folkomröstningen om vården i Västerbotten

28 min

Hör de olika sidornas bästa argument för att rösta Ja och Nej i folkomröstningen om vården i Västerbotten. Från Ja-sidan: Maria Grip (V) och Nicklas Sandström (M) och från Nej-sidan: Peter Olofsson (S).

Enligt landstinget har en ambulans och akutbil samma möjlighet att behandla akut sjuka patienter. Men det finns skillnader mellan fordonen. En ambulans är bemannad med en sjuksköterska och en undersköterska medan en akutbil är bemannad men en sjuksköterska och en förare från räddningstjänsten. En ambulans har också blåljus och kan transportera en kuvös, till skillnad från en akutbil. 

2011 bestämde vårdpolitikerna att dom fyra vårdplatserna på Dorotea sjukstuga skulle tas bort och ersättas av två vårdplatser på äldreboendet Bergvatten-gården från och med 2 september 2013. Doroteaborna ockuperade sjukstugan i Dorotea och startade Doroteaupproret, en namninsamling där 24 801 personer skrev på för att få till en folkomröstning.

Omröstningsfrågan gäller om landstinget ska göra ett nytt förslag för satsningar på vården i länet, så att Åsele får tillbaka sin ambulans och Dorotea får fler vårdplatser. Folkomröstningen avgörs nu på söndag. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista