Po Tidholm, Foto: Anna Burén/SR.
FOLKOMRÖSTNINGEN

Po Tidholm om folkomröstningen: ”Det kommer att bli fasansfullt"

1:39 min

Folkomröstningen om vården i Västerbotten handlar inte om några vårdplatser och en ambulans. Det här är en konflikt mellan stad och land. Mellan det växande Umeå och ett allt glesare inland. Det menar författaren Po Tidholm som engagerat sig i Norrlands överlevnad.
– Umeå har ju vuxit till en jätten glufs glufs som äter upp inlandet, säger Po Tidholm.

Alla skulle inte hålla med Po Tidholm om att Umeå äter upp inlandet utan många argumenterar att Umeås tillväxt gynnar hela regionen. Men Po Tidholm tycker att Umeåborna som gärna vill ses som öppensinnade och toleranta har en dålig förståelse för inlandet.

– Om man nu är en schysst och progressiv umebo så kanske man inte bara ska glädja sig åt att får ett nytt kulturhus och nya köpcentrum och en vårdcentral, utan man kanske även kan ägna en tanke åt att den här regionen man lever i kanske också ska överleva på sikt.

– Sen tror jag tyvärr att den här folkomröstningen bara kommer att leda till bitterhet och ännu mera konflikter, säger Po Tidholm.

Folkomröstningen handlar ju om vården i inlandet. Men över 70 procent av västerbottningarna bor i Umeå eller Skellefteå. Och dom styrande i landstinget har sagt att de vill se ett valdeltagande på över 50 procent om de ska följa resultatet. Så det gäller att också kustborna går och röstar om valet ska bli giltigt.

Om kustborna struntar i att rösta så räcker inte inlandsbornas röst, säger Po Tidholm.

– Man kan tänka sig en situation där inlandsbefolkningen går man ur huse och röstar och kustbefolkningen skiter i att rösta. Sedan struntar kusten i att inlandsbefolkningen har gått man ur huse och röstat ja. Det kommer bara att skapa en enorm bitterhet och en jätteklyfta. Det kommer att bli fasansfullt, säger Po Tidholm.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista