Foto: Anna Burén/SR.
Folkomröstningen om vården

Röstkorten fastnade i posten

1:25 min

Flera hundra västerbottningar fick sina röstkort till folkomröstningen om vården i inlandet sent och det på grund av krångel med kuverten. Adresserna gled fel i så namnen inte syntes ordentligt i fönsterkuverten och Posten kunde inte dela ut.

Omröstningssamordnaren Stellan Hallberg på Landstinget beklagar att det blivit såhär.
– Det blev en väldigt olycklig utformning av namnets placering på röstkortet. Det är olyckligt, säger Stellan Hallberg.

Röstkorten landade i de flesta västerbottningars brevlådor för två veckor sedan. Men flera hundra fick vänta. Adresserna gled fel så namnet inte syntes i fönsterkuverten och Posten kunde inte dela ut.

Nu behöver man inte sitt röstkort om man går till vallokalen på valdagen utan då räcker det med legitimation. Men röstkortet krävs för att förtidsrösta och fungerar ju också som en påminnelse om att det är ett val på gång.

Nu har man skickat ut röstkorten på nytt och dom ska komma fram till alla i tid innan valdagen, säger Stellan Hallberg.

Om man inte har fått sitt röstkort så ska man ringa sin kommun så kan de skicka ett dubblettröstkort, säger Britt-Marie Häggström på valnämndens kansli i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista