umeå

Mildare straff för dödsmisshandel på Ålidhöjd - den dömde är nu fri

Den man som dömdes för misshandel efter att en kvinna avled på Ålidhöjd i Umeå, efter vad som verkar ha varit en sexlek som spårat ur, får mildare straff.
Eftersom han satt flera månader i häkte anser hovrätten att han nu avtjänat sitt straff.

Det var i oktober förra året som ambulanspersonal hittade kvinnan. Hon avled efter några dagar på sjukhus av hjärnskador för att någon täppt till hennes andningsvägar.

I tingsrätten fälldes mannen som fanns i lägenheten för misshandel och dömdes till tio månaders fängelse, men alla parter har överklagade. Åklagaren ville att mannen skulle dömas för grov misshandel till två och ett halvt års fängelse. Kvinnans anhöriga yrkade att mannen skulle betala skadestånd till dem. Den dömde mannen ville bli frikänd, eller åtminstone få en lindrigare påföljd och lindrigare påföljd blev det.
Istället för tio månader i fängelse blir det fyra månader, och eftersom mannen suttit häktad nästan fyra månader så anses han ha avtjänat sitt straff och är alltså fri.

Kortfattat resonerar Hovrätten som så att kvinnans skador visserligen var omfattande men att hon samtyckte till den våldsamma sexakten. Rätten bedömer att de två ägnade sig åt BDSM-rollspel, och lutar sig på korrespondens mellan de två och vad en vän till kvinnan har berättat.
Hovrätten har inte heller sett något som tyder på att kvinnan var bunden eller försökte värja sig mot mannens slag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista