Mattias Åhrén, Samerådets människorättsavdelning. Foto: Jörgen Heikki.

FN-kritik mot minerallagen

2:30 min

Samerådet och Svenska samernas riksförbund, SSR, tar emot kritiken från FN:s rasdiskrimineringskommitten med tillfredsställelse.
- Vi förutsätter att Sverige omedelbart reviderar minerallagen, säger Mattias Åhren, ledare för Samerådets människorättsavdelning.

FN:s rasdiskrimineringskommitte har alltså i en färsk rapport slagit fast att gruvetableringar i det samiska området inte ska ske utan samtycke från samerna.

Kommitten rekommenderar därför att Sverige ändrar lagen för att stärka de samiska rättigheterna gentemot gruvverksamhet.

- Vi förutsätter vidare att näringsminister Annie Lööf och Sveriges regering i övrigt omprövar sitt beslut att tillåta gruvverksamhet i Rönnbäcken utanför Tärnaby, då FN-rapporten klargör att beslutet strider mot grundläggande folkrätt, säger Åhrén.

Även SSR välkomnar FN-kritiken

- Det är glädjande att nu även FN uppmärksammar de stora bristerna i den svenska minerallagen, säger Patrik Lundgren, vice ordförande i SSR, Svenska Samernas Riksförbund.

Rasdiskrimineringskommitten noterar också att samebyarna inte kompenseras fullt ut för rovdjursskador och rekommenderar Sverige att göra något åt detta. Samerådet menar att rapporten bekräftar att Sverige har folkrättsliga förpliktelser att ersätta rennäringen för de faktiska kostnader som rovdjurspolitiken förorsakar.

- Det är fullständigt orimligt, och folkrättsstridigt, att Sverige vältrar över en så stor del av notan för landets rovdjurspolitik på enskilda renskötare. Vi förutsätter att regeringen i den förestående rovdjurspropositionen inför ett regelverk som fullt ut kompenserar samebyarna för skador orsakade av statens rovdjur, avslutar Åhrén.

Det är inte första gången FN:s rasdiskrimineringskommitté riktar kritik mot Sverige.

2004 uppmärksammade kommittén att frågan om samiska landrättigheter inte var lösta och rekommenderade Sverige att konsultera samerna för att få bort alla tveksamheter kring rättighetsläget inom det samiska området.

Kommittén noterade också att Sverige inte ratificerat ILO-konventionen 169.

Dessa två punkter har FN:s rasdiskrimineringskommitté upprepat i en rapport från 2008 och när det gäller ILO-konventionen 169 så påpekas även i den färska rapporten att Sverige ännu inte ratificerat konventionen.

 

 

 

 

 

Sverige får FN-kritik för sin mineralpolitik

#text=5635581#kan strida mot FN:s konventioner.
Det menar en FN-kommitté som vill se ett större inflytande för samerna.

Landshövdingen ser med oro på Kallak

Sven-Erik Österberg, Landshövding i Norrbotten. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

#text=5635831#där rennäring och gruvprospektering hamnat på rejäl kollisionskurs bekrymrar Norrbottens landshövding Sven Erik Österberg, som inom kort själv kommer besöka området för att föra dialog med parterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista