Kajsa Berggren, projektledare på Länsstyrelsen Västerbotten Foto: Filippa Armstrong SR Västerbotten
Västerbottens län

Vindelsälvsdalen kan bli ett biosfärområde

Vindelälvsdalen, med vår skyddade nationalälv som flyter fram likt en vild livsnerv genom det Västerbottniska landskapet kan bli ett biosfärområde.

Det vill säga ett område där det finns samspel mellan miljön och människan och som formas efter de lokala förutsättningarna och ingår i ett globalt nätverk genom FN-organet Unesco.

Det finns idag 621 biosfärområden i 117 länder. Fem av dessa finns i Sverige och förutsättningen för att Vindelälvsdalen ska bli ytterligare ett sådant område är att det finns lokalt engagemang och det är det Kajsa Berggren som är projektledare på länsstyrelsen i Västerbotten ska undersöka i det ettåriga projekt som just startat.

- Jag kommer att träffa många människor under året för att diskutera om vilka kultur, natur och sociala värden det finns längs Vindelälvsdalen som vi kan plocka fram och profilera, säger hon.

Förstudien ska vara klar sommaren 2014 och då ska en styrgrupp ta beslut om Vindelälvsdalen ska gå vidare in i en treårig kandidatur där man sedan ansöker hos Unesco om att få bli ett biosfärområde.

De andra biosfärområderna i Sverige är Kristianstads Vattenrike, Vänerskärgården med Kinnekulle, Nedre Dalälven, Östra Vätternbranten och Blekingearkipelagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".