Uteservering i Lycksele i september tillhör ovanligheterna Foto:Örjan Holmberg/SverigesRadio
Vädret

Lång sommar påverkar vår hälsa

Den ovanligt långa sommaren kan påverka hälsan. Och nu har vi ännu en helg med sommartemperaturer. Men hur vi påverkas är individuellt. För den psykiska hälsan är fint väder mestadels positivt medan det finns en hel del risker med värmen när det gäller den fysiska hälsan.

Värme och sol

Värmen håller i sig och det är bra för hälsan om det leder till att vi rör oss mer ute och sommaren håller vårt immunförsvar igång, bättre än när det är kallt. Solen är livsnödvändig för oss. Solljuset ger oss D-vitaminer och gör oss allmänt på gott humör. Men för mycket solande ökar risken för hudsjukdomar.

Positivt med negativa joner

En del påverkas av lufttrycket och ett åskväder kan ge obehag och huvudvärk. Det kan också bero på jonerna, före ett åskväder är det mycket positiva joner som påverkar oss negativt och efter ovädret är det tvärt om men här kan även psykologiska effekter spela in.
Även vinden påverkar oss och torra varma föhnvindar leder till flera sjukdomar. Det märks norr om Alperna men man vet inte säkert orsaken.

Biometeorologi ska ge oss mer kunskap i framtiden

Forskning om samband mellan hälsa och väder kallas för biometeorologi och är en ganska ny forskningsgren. Kunskapen ökar hela tiden och i framtiden kanske en väderrapport i radio kan låta så här: Ett åskväder med risk för migrän och obehagskänslor närmar sig Västerbotten söderifrån men framåt kvällen väntas ett stort överskott av negativa joner som kommer att få oss på bättre humör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista