Skellefteå

Ytterligare fall av Ockelbosjukan

1:24 min

Den ovanliga virussjukdomen Ockelbosjukan, som också går under namnet bärplockarsjukan, har påträffats betydligt längre norrut i landet, jämfört med normalt. Det här står klart efter att landstinget i Västerbotten hittills konstaterat 19 fall av sjukdomen som t.ex. kan ge kraftiga ledsmärtor.

– Var ovanligt fall så här långt norrut samtidigt som vi inte så många fall söderut. Inte heller så många fall i Finland. Fördelningen av fall är lite annorlunda än vad de brukar vara, säger Urban Kumlin, överläkare vid klinisk mikrobiologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå..

Vad beror det på?

– Det har jag inget säkert svar på. Det kan ju vara tillfälliga klimatförhållanden under året som har bidragit till det här.

Det är vårdcentraler och olika sjukhusmottagningar som succesivt tar prover på patienter med t.ex. misstänkta symptom som feber, hudutslag och ledvärk, och sen sen skickar proverna vidare.

Av de ungefär 50 prover som analyserats vid Norrlands universitetssjukhus, har hittills 19 fall konstaterats, och fler fall verkar det alltså kunna bli.

Överläkare Urban Kumlin säger att sjukdomen inte är livshotande men att besvären för dom som drabbats efter att t.ex. blivit biten av en mygga i samband med bärplockning eller jakt, kan vara nog så svåra.

– Man ska ju försöka undvika att bli myggbiten och helst inte vistas i områden där det är mycket mygg. Om man ändå gör det så är det myggmedel och klädsel som gör att man inte blir så mycket myggbiten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista