Apberget på Rådhustorget i Umeå.
Umeå

Apberget rivs, men ska återuppstå

Mötesplatsen Apberget på Rådhustorget i Umeå ska rivas. Men det handlar inte om en permanent rivning utan en tillfällig, detta för att lägga om rör under Rådhusesplanaden. Apberget ska byggas upp igen nästa vår.

I samband med att Rådhusesplanaden ska renoveras kommer stentrappan, som i folkmun kallas för Apberget, att nedmonteras. Stenarna ska enligt kommunen sparas för att möjliggöra en återuppbyggnad.

Under hösten och vintern kommer förslag tas fram hur området ska se ut i framtiden. Detta ska göras i medskapande där en del av processen ska vara att engagera ungdomar i utformandet av hur staden ska se ut, meddelar kommunen.

– Vi vet att apberget har viktiga funktioner för Umeåborna idag som mötesplats, sittbänk och som scen och talarstol. Nu när vi bygger nytt längs Rådhusesplanaden ser vi möjligheten att tillsammans med Umeåborna undersöka om dessa funktioner kan fungera ännu bättre för framtiden, säger Karin Isaksson, gatu- och parkchef i Umeå kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".