Västerbottens län

Delade meningar om stämpelklockans återkomst

"Så kan man ha en flexibel arbetstid"
1:29 min

Vid Skellefteå kommun loggar idag de flesta in sina arbetstider i ett digitalt system, likt en stämpelklocka. En sådan finns också på Umeå kommuns Socialtjänst där Anders Wallenberg arbetar. Han är kritisk och tycker att systemet med stämpelklocka är dyrt och fokuserar fel. Personaldirektör Birgitta Forsberg, bemöter kritiken.

--  Man borde prata mycket mer om vad är det vi gör för jobb, hur är kvalitén, hur är arbetsmiljön inte hur mycket tid vi är här. Det går ju att sitta vid sitt skrivbord och inte göra någonting fast då är man ju där, så att det blir fel fokus.

Anders Wallenberg kan förstå de kollegor som tycker systemet är bra eftersom de har koll på sin flextid men tycker att det i så fall finns både enklare och billigare lösningar:

– Vad jag är kritisk emot är at man använder så mycket pengar på att bygga upp ett stort tekniskt system, man borde kunna lösa det med ett vanligt exxeldokument som man kan ladda ner från internet.

Carola Löfstrand som är arbetsmiljöspecialist på fackförbundet Vision har märkt att allt fler medlemmar hör av sig kring den digitala tidsregistreringen.

– Vad är det nu, var är den mer förtroendefulla och tillitsfulla kultur som har rått under en längre tid. För vart tar det det vägen när man känner sig kontrollerad och mer eller mindre misstänkliggjord, för att man tycker att man sköter sitt jobb.

– Om det finns enstaka problem då behöver man ju ta itu med den på andra sätt än att slå utdragslistor i huvudet på den personen och sen  så bör man ju som arbetsgivare ställa sig frågan vad är vårt syfte med en sån här stämpelklockevariant  för att registrera våra anställda? Betalar vi våra anställda lön utifrån den tid dem finns på arbetsplatsen eller ger vi lön för det arbete dem utför?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".