Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
Västerbotten

Stämpelklocka - ett mindre effektivt sätt att kontrollera anställda

Roland Paulsen om digitala stämpelklockor
7:22 min

Allt fler kommunanställda i Västerbotten ska stämpla in och ut på jobbet. Gör ökad kontroll från arbetsgivaren de anställda mer effektiva på jobbet? 
– Överlag ägnar vi ungefär två timmar per anställd och dag åt privata aktiviteter under arbetstid, säger Roland Paulsen, doktor i sociologi vid Lunds universitet.

Effektivitet handlar inte om när man stämplar in och ut, utan om vad man gör på jobbet, säger Roland Paulsen. Han anser att stämpelklockan eller digital tidsregistrering är ineffektivt. Det gör de anställda mindre glada i den organisation där de arbetar, säger han. 

Han ser en klyvning på arbetsmarknaden; en del kontrolleras hårt geografiskt, tidsmässigt och i produktionen. Andra kontrolleras inte alls utan knyts på frivillig väg ideologiskt till sitt företag som de identifierar sig med och där de har sitt hjärta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".