Kenneth Backgård Norrbottens Sjukvårdsparti.
Västerbottens län

Sjukvårdspartiet i Norrbotten vill se efterföljare i vårt län

"Trots protester lyssnar inte makten"
1:25 min

Västerbottens län borde bilda ett sjukvårdsparti. Det tycker oppositionsrådet för Sjukvårdspartiet i Norrbotten Kenneth Backgård. Efter Doroteaupproret är det läge att ta upp idén om partibildning, menar han.

Det finns Sjukvårdspartier i flera landsting och kommuner men ingenstans är de så starka som i Norrbotten, där är de näst störst landstinget efter Socialdemokraterna. Sjukvårdspartiet i Norrbotten startade med protesterna mot nedläggningen av Bodens lassarett som blev en stor politisk fråga på 90-talet. Större än Doroteaupproret, men visst finns det likheter.

Trots att Sjukvårdspartiet i Norrbotten suttit med i landstingsfullmäktige i 19 år har sjukvården centraliserats och avdelningar lagts ned på mindre orter. Men utan Sjukvårdspartiet skulle nedskärningarna i glesbygden gått ännu fortare menar Kenneth Backgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".