Arkivfoto: Blommor och ljus på perrongen där kvinnan föll ihop. Foto Lennart Odhström/SR.
Umeå

Mordet på centralstationen: 21-åringen ska undersökas för allvarlig psykisk störning

21-åringen som misstänks för mordet vid centralstationen i Umeå tros ha lidit av en allvarlig psykisk störning när den unga kvinnan sköts till döds. Det visar en sinnesundersökning som den misstänkte gärningsmannen genomgått vid rättspsykiatriska undersökningsenheten i Umeå.

Det var tidig morgon den 20:e juli i år som en ung kvinna föll blodig till marken på en perrong på Umeå Centralstation och sedan avled till följd av en skottskada. Sedan dess har en omfattande mordutredning pågått med tre andra misstänkta som tidigare suttit anhållna men nu avfärdats från utredningen.

21-åringen har erkänt

Den man som nu sitter häktad har erkänt, men tycker inte att händelsen ska rubriceras som mord.

Överläkaren som ansvarat för sinnesundersökningen bedömer att 21-åringen har lidit av en allvarlig psykisk störning även under utredningen, och tycker det finns skäl att låta honom genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning så att rätten sedan kan ta ställning till om mannen ska dömas till fängelse eller psykisk vård om det till slut blir en fällande dom.

Imorgon fredag hålls förhandling om mannen ska omhäktas igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista