1 av 2
Uma Lindströms brev till H&M. Hon undrar varför deras kläder är uppdelade i tjej- och killavdelningar. Foto: Sandra Lindström
2 av 2
Ska en kille som gillar hästar behöva gå in på tjejavdelningen? Det undrar 10-åriga Uma Lindström i ett brev till H&M Foto: Sandra Lindström
Skellefteå

10-åriga Uma vill att klädjättar slutar med kill- och tjejavdelningar

2:40 min

"Varför delar ni upp kläderna i en tjej- och killavdelning?". Den frågan skrev 10-åriga Uma Lindström från Skellefteå i ett brev riktat till klädföretaget H&M. Uma visade brevet för sin mamma som fotade brevet och lade ut det på familjens blogg. Nu har brevet lästs av nästan 100 000 personer och Uma har också fått ett svar från klädjätten.

– Uppdelningen beror på att mormor och morfar köper mest kläder till sina barn. Det är lättar för dem att hitta om det är uppdelat så, säger 10 -åriga Uma Lindström om vad Hennes & Mauritz svarar henne.

Hur kommer du fortsätta för att få till en förändring?

– Nu har jag börjat skriva ett annat brev som jag ska skicka till nästan alla affärer som jag tänkt på, säger Uma Lindström.

Varför är det fel att dela upp kläder i tjej- och killavdelningar?

– Eftersom det är uppdelat blir det olika kläder på olika ställen. Det känns lite konstigt eftersom att alla gillar olika saker. Det är ganska många i min klass som tänkt på det, säger Uma Lindström.

– Det finns några killar i min klass som kan gilla blommor och hästar. Då måste de gå till tjejavdelningen. Det känns lite dåligt för dem, säger Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista