Västerbottens län

(SD) hoppas ännu komma in i kyrkopolitiken i norr

1:53 min

Sverigedemokraterna fortsätter satsa stort på kyrkovalet. Det gjorde partiledaren Jimmie Åkesson tydligt under årets sommartal. Inom Luleå stift, som Västerbottens församlingar tillhör, har de ännu inte några mandat. Men i förra valet saknade partiet endast 270 röster för att komma in i fullmäktigesalen. Det berättar Magnus Edin, som är kyrkans projektledare för kyrkovalet.

– Det första man kan säga är att i kyrkovalet är varje röst viktig för att det behöver inte krävas så många röster för att mandat fördelningen ska förändras, säger Magnus Edin.

Ett tydligt exempel på det var under det senaste valet till det högsta beslutande organet inom Luleå stift, stiftsfullmäktige. Då var Sverigedemokrateterna den grupp som var närmast att få ett mandat.

Om Sverigedemokraterna då hade fått 687 röster, istället för 417 som man fick. Då hade det varit dem som knep sista mandatet, framför näsan på Vänstern i Svenska kyrkan.

Svårare för mindre partier i årets val

I årets val ställer Sverigedemokraterna upp med två personer på sin lista för stiftsfullmäktige, båda är Västerbottningar. Men den här gången är förutsättningarna lite annorlunda. Luleå stift vill slimma organisationen och har därför bestämt att färre personer ska sitta i fullmäktige.

De olika partierna ska därför slåss om färre mandat, vilket enligt Magnus Edin innebär att mindre partier såsom Sverigedemokraterna och Vänstern i svenska kyrkan måste få ännu fler röster för att komma in i stiftsfullmäktige.

P4 Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista