Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
Umeå

Ännu fler bärplockare har kommit till Umeå för att få hjälp

1:23 min

Tidigt i morse kom ytterligare ett par bilar med thailändska bärplockare till parkeringsplatsen utanför kommunal i Umeå.  De kom från Lesjöfors i Värmland där dem arbetar åt samma företag. Omkring hundra av deras landsmän är kvar i Lesjöfors och är nu inhysta i Folkets hus.

De hundratal thailändska bärplockare i Lesjöforstrakten som inte fått ut sina löner blev igår kväll också av med sina bilar.

Deras arbetsgivare hämtade bilarna och det tumult som, enligt Värmlands Folkblad, utbröt slutade med att dagens skörd av bär hamnade på marken och förstördes. Arbetsgivaren kräver att plockarna för egen maskin tar sig till kontoret i Umeå för att få ut sina löner.

Thailändska bärplockare i Ångermanland tvingas betala 180 kronor per dygn för boende och mat på ett äldreboende i Docksta.

Nu slår kommunalfacket larm om att bärplockarna tvingas bo tio pesoner i varje rum och ägaren till äldreboendet drar in över två miljoner kronor under höstsäsongen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista