Boliden stäms nu av Chilenska bybor på 90 miljoner kronor. Foto: Magnus Bergner / SR

Barn förgiftade av Västerbottniskt gruvslam - stämmer Boliden

1:43 min

Stora massor giftigt gruvslam skeppades från Skelleftehamn och dumpades i byn Polygono i Chile för snart 30 år sen. Idag stäms gruvföretaget Boliden på totalt 90 miljoner kronor enligt den omkring 20 000 sidor långa stämningsansökan som lämnats in till Skellefteå tingsrätt.

Gruvavfallet lämnades helt öppet i naturen i Polygono i Chile och bakom stämningsansökan står 707 bybor som blivit arsenikförgiftade. Många av dem har drabbats av cancer. Det handlar också om missbildningar och missfall.

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, som också är en av dem som jobbat med stämingsansökningen, säger att Boliden var väl medvetna om vad de gjorde.

– Boliden visste ju vad man gjorde. Man ville bli av med det här avfallet och var väl medvetna om att det skulle komma nya hårdare krav både i svensk rätt och i internationell reglering. Så det här var ett jätteproblem som Boliden ville bli av med. Och det här är alltså 20 000 ton man vill bli av med och man gör det till ett litet företag i Chile, som på 80-talet var en diktatur som varken hade miljölagstiftning, tillförlitlig miljöpolitik eller kompetensen, säger Johan Ebbesson.

Chilenska myndigheter och drabbade har tidigare vädjat till Boliden och till svenska regeringen om att få stöd till de sjuka och till att sanera marken, men utan resultat.

Boliden har tidigare fått ta del av innehållet i stämningen men bolaget står fast vid att ansvaret för miljökatastrofen ligger på det Chilenska företaget som tog hand om avfallet och på lokala myndigheter i Chile, säger Marcella Sylvander, informationschef på Boliden.

– Vi tittade igenom de utredningar vi har gjort tidigare och tittade igenom allting en gång till och kom då fram till att vi står fast i det som vi har sagt tidigare.

Magnus Bergner

magnus.bergner@sverigesradio.se
Tfn. växel: 090-17 17 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista