Umeå

Ensamkommande flyktingbarn saknar svenska kompisar i skolan

2:12 min

- Vi ses i matsalen men jag har inga svenska kompisar, säger Nemat Ibrahimi 17 år. Han kom ensam till Sverige för 11 månader sedan och bor i Vännäs.

Kunskapsprojektet Hej Sverge, Friends och FN:s flyktingorgan är just nu på skolturné runt om i landet och igår stannade man i Umeå för att genom flyktingbarns berättelser försöka öka förståelse för utanförskap men också fundera på vad skolan kan göra för att alla ska trivas.

-- Lärarna ska bry sig om eleverna och inte vända bort blicken om någon är utanför, det säger Melissa Milton som går i sjuan på Tegs Centralskola i Umeå.

Förra året kom drygt 3 500 barn till Sverige utan sina föräldrar, eftersom krig eller andra konflikter splittrat familjen.

Unga svenskar vet inte så mycket om ensamkommande flyktingbarns situation visar en undersökning som Hej Sverige genomförde tidigare i år. Undersökningen visar också att bara drygt var tredje ung känner till någon som flytt till Sverige utan en förälder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista