Nu hoppas bärplockarna på hjälp från Thailand. Foto: Filippa Armstrong, Sveriges Radio.
umeå

Bärplockarna uppmärksammade i thailändsk tv

0:59 min

De thailändska bärplockarnas protest i Umeå är nu inne på sin nionde dag. I går kväll berättades deras historia i thailändsk tv. Bärplockarna medverkade via Skype från parkeringsplatsen utanför Kommunal i Umeå. De fick också besked om att hjälp är på väg från Thailand. Det berättar Adam Holgersson som kom med mat till bärplockarna i går kväll. Samtidigt fortsätter konflikten även i värmländska Lesjöfors.

Bärplockarkonflikten pågår ju också i Lesjöfors i Värmland där plockarna är kontrakterade av samma bemanningsföretag som de i Hällnäs. Och i Lesjöfors blev det dramatiskt igår när hälften av alla bärplockare skulle skickas till Hällnäs här i Västerbotten, rapporterar P4 Värmland.

Sex bärplockare fick beskedet att de skulle skickas hem samma dag och två blev polisanmälda för olaga hot.

Fackförbundet kommunals representant i Värmland, Sanna Rautioaho säger att situationen komplicerats av att det finns ytterligare avtal som är skrivna mellan de thailändska bärplockarna och bemanningsföretaget i deras hemland, och att det sätter de svenska avtalen ur spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista