Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Banverket vill övertyga om miljösäkring vid Botniabanan och avfärda Miljödomstolen

Eftersom Banverket utesluter en alternativ dragning av Botniabanan till Umeå centrum, användes dagens förhandlingar till att försäkra rätten om att miljön tas till vara.

Hela den andra dagen av miljöprövningen i Miljödomstolen använde Banverket till att beskriva arbetet med att skapa ersättning för de miljöskador som Botniabanan kommer att orsaka över Degernässlätten och Umeälvens delta.

En del av den tiden presenterade Banverkets experter på miljö sina egna undersökningar av hur fåglar beter sig i området. Banverkets slutsats av det är att de ersättningsområden som skapas kommer att vara fullt - och mer än det - tillräcklig för att kompensera för miljöstörningar.

Naturvårdsverket beskrev sina krav på hur ersättningarna skulle vara utformade och säkrade. Länsstyrelsen i Västerbottens län försäkrade att man var helt nöjd med Banverkets planering för miljön, eftersom Länsstyrelsens tjänstemän varit med och utformat den.

Umeå kommun ville såga Miljödomstolens prövning med samma argument som Banverket har: Regeringen har gett tillstånd, Miljökommissionen i EU har sagt OK - om vissa villkor uppfylls för miljöåtgärder.

Alla närvarande mynigheter stödjer Banverkets åsikt att det inte finns något alternativ till en östlig väg för Botniabanan in i Umeå centrum.

Motsidan - markägarna, djur- och miljöorganisationer - har som utgångspunkt att det finns minst en alternativ väg för Botniabanan i väster som skulle göra alla dessa intrång och ersättningsområdet onödiga. Därför ska också Banverkets ansökan om järnvägsdragning i öster avslås.

Men motsidan - sakägarna - har sin dag i morgon torsdag. Kanske blir det också en fjärde rättegångsdag i Miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".