Fågelinfluensavirus kan ta sig in via ögonen

Mycket talar för att fågelinfluensaviruset kan använda människors ögon som inträdesport för infektion. Sedan sprids viruset till lungor eller andra organ.

Det skriver en grupp forskare i tidskriften The Lancet Infectious Diseases, enligt ett pressmeddelande från Umeå universitet.

En allmän uppfattning bland influensaexperter är att smitta från fågel till människa försvåras av att det inte finns någon lämplig receptor hos människor. Men via jämförelser med andra virus föreslås nu att det sannolikt finns sådana i människors ögon.

I forskargruppen ingår bland andra Umeåforskarna Niklas Arnberg och Urban Kumlin samt Sigvard Olofsson från Göteborgs universitet.

Forskarna rekommenderar nu att man i utsatta områden bör leta efter fågelinfluensavirus hos människor via analyser av ögonsekret. De rekommenderar också att ögonskydd används om någon exponeras för virus.

Sedan slutet av 2003 har fågelinfluensa upptäckts i åtta länder: Vietnam, Kambodja. Thailand, Kina, Indonesien, Japan, Laos och Sydkorea. I Vietnam och Thailand har människor avlidit i sjukdomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".