Elförsäljning ger klirr i kommunkassan

Umeå kommuns ekonomi har gått bättre än beräknat, det visar bokslutet för 2004. Det goda resultatet kan kommunen tacka de höga elpriserna för.

Resultatet är 40 miljoner kronor bättre än vad kommunen budgeterat för. Resultatet beror delvis på att kommunen fått in mer pengar än tidigare på att sälja el från Stornorrfors kraftstation där kommunen äger en fjärdedel. Tillgången på vatten har varit god och elpriserna har varit höga.

Det goda resultatet beror också på att kommunen har en bra ekonomi sedan tidigare, och det gör att kommunen inte behöver låna så mycket pengar.

Men det finns delar som inte gått så bra. Socialnämnden är det tydligaste exemplet, där institutionsvård för barn och unga kostar mer än vad kommunen avsatt pengar till, och där de som behöver personlig assistans har blivit fler. Hörnefors kommundelsnämnd har också gjort av med mer än vad som varit planerat. De saker som kostat är ersättning för för- och särskoleelever samt äldreboende.

Men det blir inte frågan om några avskrivningar av skulder, säger socialdemokratiska kommunalrådet Lennart Holmlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".