Op-kö kortare när fler väljer vård utanför länet

Västerbottningar med värkande knän och höfter kan hoppas på operation lite snabbare än förut. Det är fler länsbor som väljer att låta göra sin operation i något annat landsting, och då minskar kötiden här. På tre år har väntetiden halverats - men den är fortfarande lång.

I två år har nu länsborna haft valfrihet och möjligheten att välja att opereras eller behandlas i ett annat landsting och det är framförallt knä och höftledsoperationer som patienterna använder valfriheten till. Dom flesta länsbor väljer Stockholms läns landsting som operationsort- och stockholm och region Skåne tjänar på att väntetiderna är långa på andra håll i landet. Så det ligger i landstingets intresse att korta väntetiderna.

Fler operationer görs också idag och bara att gå igenom väntelistor har gjort att patienter försvunnit.

För länets del så har väntetiderna för både knä och höftleder halverats jämfört med hur det var för tre år sedan.

För en knäoperation så var den längsta förväntade väntetiden för en patient som var lägst prioriterad 96 veckor i januari i år. För höftleder så var den 40 veckor.

Även för ljumskbråck, gallsten och gråstarr har väntetiderna minskat i länet.

Och inom kort så lägger landstinget fram sin strategi för hur man ska klara av Vårdgarantin som införs i november och som säger att patienten inte ska behöva vänta längre än tre månader på behandling

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".