Ökad oro kring personnummer

1:32 min

Allt fler oroas över att lämna ut sitt personnummer. Samtalen som rör frågan om riskerna med att uppge sitt personnummer ökar hos Datainspektionens upplysningstjänst.

– Vi har fått fler frågor som rör det här temat, säger Adolf Slama, it-säkerhetsexpert på Datainspektionen.

Att handla en vara mot faktura på internet, gå med i en förening eller skaffa sig ett telefonabonnemang, är alla situationer då man ombeds att ange sitt personummer. Men att uppge sitt personnummer är inte riskfritt:

– Det är uppenbart att risken för identitetsstölder blir en annan. Ju fler uppgifter man lämnar ut, desto större risk för missbruk.

För att minska riskerna för att ens personnummer hamnar i orätta händer vid handel över internet, kan man se till att bara handla över krypterade sidor. Om en sida är krypterad står det "https" istället för bara "http" i början av sidans adressfält.

En form av identitetsstöld som förekommer på köp- och säljsajterna Tradera och Blocket, är att bedragaren uppger en annan person som säljare. Ett sätt att undvika det här är att fråga om det går bra att själv hämta varan hos säljaren. I det läget brukar en bedragare komma med förevändningar.

På Västerbottenspolisen uppger man att bedrägerierna på dessa sajter har minskat på senare tid, vilket kan tolkas som att folk har blivit mer försiktiga. Och faktura-bedrägerier fullbordas sällan, eftersom man måste visa legitimation när man hämtar ut en vara hos postens ombud.

Fråga

Reporter Lari Honkanen

lari.honkanen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista