Olåst brevlåda ökar risken för identitetskapning

1:24 min

Genom att bevaka din olåsta brevlåda kan identitetstjuvar inte bara komma över ditt personnummer, utan även adressändra posten och på så vis beställa varor i ditt namn. Anna Bülow från kreditupplysningsföretaget UC säger att fallen av identitetskapningar och kreditbedrägerier ökat och att ett personnummer i fel händer kan få oerhörda konsekvenser

 – Med någon annans personnummer kan en bedragare söka krediter eller lån, det kan vara SMSlån, bolån, billån. Man kan beställa varor via internet, ansöka om mobilabonnemang eller köpa varor i en fysisk butik på avbetalning. Då räcker det oftast med ett personnummer, namn och adress, berättar Anna Bülow från kreditupplysningsföretaget UC.

Det finns inga officiella siffror på hur många som drabbas i Sverige, men bara i år har 4700 personer spärrat sin upplysning hos UC efter att ha drabbats av Idkapningar och kreditbedrägerier

Enligt Anna Bülow uppskattar polisen att av de bedrägerianmälningar som kom in förra året så var det runt 65 000 personer där man hade använt någon annans identitet.

Det är svårt att skydda sig mot identitetskapningar, men det finns åtgärder för att försvåra bedrägerier. Att låsa brevlådan är bland det mest effektiva.

– Många har inbrottslarm, men en bedragare kan väldigt lätt öppna brevlådan och komma åt personinformation där man kan åstadkomma större ekonomisk skada än om man gör ett inbrott, menar Anna Bülow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista