Inga beslut om Ugglan ännu

Frågan om det ska få säljas livsmedel på Ugglan i Umeå har ännu inte avgjorts. Ärendet ligger hos regeringen, och nu har både Boverket och de boende i området fått säga sitt.

I dag är Ugglan en död byggnad, fönstren är täckta, parkeringen översnöad och infarten låst med en bom. Ugglan ligger på Ersboda, i grannkvarteret till Coop Forum - men uppåt bostadskvarteren till. Och närheten till bostäderna är också en av stridsfrågorna. En del av dem som bor där tror att det skulle bli problem med trafiken om en lågprismatbutik i storformat öppnade på Ugglan-tomten.

Men trots detta är Boverket är positivt till att det säljs mat på tomten där Ugglan ligger.

Erik Danielsson, som bor på Ersboda, är kritisk till Boverkets yttrande. Han tycker att verket inte tagit med i beräkningarna att det redan finns en livsmedelsaffär på östra delen av Ersboda. Han tycker också bland annat att det skulle strida mot kommunens handelspolicy, mot mål att minska resandet - och han vill att det utreds bättre hur ännu en storskalig livsmedelsförsäljning skulle påverka Umeås luftkvalitet.

Det är regeringen som ska besluta om detaljplanen för kvarteret, och ett beslut väntas före sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".